Boğaz Kültürü, kişilerde meydana gelen üst solunum rahatsızlıklarını teşhis etmek amacıyla uygulanır. Özellikle iltihaplanma ve enfeksiyon durumlarının belirlenmesi için bu kültürü almak önemlidir. Tanı koymak diğer yöntemlerle oldukça zor bir hale gelir.
Bölgede meydana gelen enfeksiyonun ne olduğunu anlayabilmek için kişilere boğaz kültürü uygulanır. Üst solunum yollarında meydana gelen bu enfeksiyonların tamamı beta virüsü, mikrobu olarak bilinir.
Bu bakteriler kişilere yerleştiklerinde kalıcı hasralar bırakabilecek kadar tehlikeli bir hal alırlar. O yüzden teşhis için kültür alınması şarttır. Bu enfeksiyon genel olarak küçük çocuklarda görülür. Boğaz içerisinde kültür almak geçmişten günümüze kadar değişmeyen başarılı uygulamalardan sadece birisidir.
Belirli hastalıkların teşhisini kıymak yani bakteriyi belirlemek için boğaz kültür alınır. Boğaz kültür kişilerin canını yakmayacak şekilde bir pamuktan yapılma çubuk ile gerçekleşir.
Çubuk ağız içerisinden boğaza ittirilir ve oradan bir mukus örneği alınır. Alınan örnek cam ve steril bir tüpe koyularak inceleme yapılacak olan bölgeye gönderilir. Bölge yani laboratuvarlarda gereken incelemeler yapılarak bakteri durumu ve çeşidi tespit edilir.
Teşhis için gerekli olan boğaz kültür mutlaka alanında uzman doktor veya hemşire tarafından yapılan bir uygulamadır. Ağız içerisinde bir pamuk ile mukus alınır.
Bu durumun gerçekleşmesi için hastadan ağzını açması istenir. Ağız içerisinde yumuşak can acıtmayacak çubuk ittirilir. Çubuk kişilerin bademciğine kadar indirilir.
Tam oradan bir örnek alınır. Alındığında cam tüpler içerisinde laboratuvara gönderilir. Gönderim işleminden sonra bu tüpler mutlaka otuz yedi derecede tutulur. Sebebi herhangi bir bozulmanın meydana gelmemesidir. Ardından çoğaltma işlemi ile bakteriler incelenmeye başlanır.
Kişilerde meydana gelen üst solunum bölgelerinde bakteri şüphesi ile birlikte boğaz kültür alınır. Alınan kültürle kişilerin vücudunda bulunan bakteriler kolay bir şekilde belirlenir. Gereken tedavi gibi durumlar da test sonucuna göre yapılmalıdır.
Boğazda enfeksiyona neden olan bakterilerin varlığını belirlemek için kullanılan bir mikrobiyolojik test, boğaz kültürü testidir. Bu, boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, ateş ve geniz akıntısı gibi streptokok bakterisinin (özellikle Grup A streptokok) neden olduğu enfeksiyonların teşhisi için genellikle kullanılır.
Hastanın boğazından ve bademciklerinden steril bir çubuk kullanılarak örnek alınır. Belirli bakteri türlerinin büyüyüp çoğalabileceği özel bir yere bu örnek yerleştirilir. Örnek belirli bir süre inkübe edildikten sonra laboratuvar ortamında enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların varlığı ve türü incelenir.
Boğaz kültürü testi, antibiyotik tedavisinin gerekli olup olmadığını belirlemede çok önemlidir. Antibiyotikler, streptokoklar gibi belirli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi ederken, viral enfeksiyonlar için antibiyotik kullanılmamalıdır.
Bu test, doktorlara hastalığın bakteriyel mi yoksa viral mi olduğunu belirlemede yardımcı olur. Böylece gereksiz antibiyotik kullanımı önlenir ve antimikrobiyal direnç gibi sorunların ortaya çıkması riski azaltılır. Boğaz kültürü testi, hızlı ve etkili bir tanı yöntemi olarak enfeksiyonların doğru teşhis ve tedavisinde çok önemlidir.
Doktor isteği üzerine yapılan boğaz kültür birçok belirti ile yapılır. Özellikle bademcik bölgesinde meydana gelen sarı veya beyaz lekelenme durumlarında yapılır.
Enfeksiyonlar kişiden kişiye kolay bir şekilde bulaşabilirler. Bu yüzden doktorlar yayılan bir virüs olup olmadığını yani bakterinin ne olduğunu anlayabilmek adına kişilerden boğaz kültür yaptırmasını isteyebilir.
Boğaz kültürü, özellikle tekrarlayan veya şiddetli boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, ateş ve bademcik iltihabı olan hastalarda uygulanır. Bu testin ana amacı, boğaz enfeksiyonunun bakteriyel mi yoksa viral mi olduğunu belirlemektir.
Grup A Beta-hemolitik Streptokok (GABHS) bakterisi, çocuklarda ve genç yetişkinlerde strep boğaz enfeksiyonlarına neden olan en yaygın patojendir. Bakteriyel enfeksiyonların doğru bir şekilde teşhis edilmesi, gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek ve doğru tedavi yöntemini belirlemek için çok önemlidir.
Boğaz kültürü, doktorların hastalıkları yönetmek için bilinçli kararlar almasına izin verir. Bakteriyel enfeksiyonlar teşhis edildiğinde, uygun antibiyotik tedavisi hızlı bir şekilde başlatılabilir. Bu, hastanın iyileşme sürecini hızlandırır ve enfeksiyon komplikasyonlarına yakalanma riskini azaltır.
Bununla birlikte, test sonuçları enfeksiyonun viral olduğunu gösterirse, antibiyotik kullanmanın gerekli olmadığı ve enfeksiyon genellikle kendi kendine geçer. Antibiyotik direnci gibi önemli bir halk sağlığı sorunu, bu yöntemle önlenebilir ve hastalara gereksiz tedaviler verilmez. Sonuç olarak, hem hastanın hem de toplumun sağlığını korumak için boğaz kültürü önemlidir.
Kişilerden alınan boğaz kültürü sonuçlandığında doktor ile görüşmek gerekir. Kişiler eğer bulaşıcı bir enfeksiyona sahip ise kimse ile yaklaşma meydana getirmemelidir. Hatta bu rahatsızlıklarda doktor reçetesine göre antibiyotik ve iğne kullanımı da gerçekleştirilmelidir.
Aynı zamanda aileye bulaşma tehlikesi odluğunda aile üyeleri de test yaptırabilir. Kişilerin testi eğer negatif çıkarsa herhangi bir şekilde bir durumda bulunmalarına gerek yoktur. Gereksiz bir şekilde ilaç gibi unsurlar da içmezler. Sadece doktor ile mutlaka görüşülmelidir.
Doktorların gerek görmesi ile birlikte verilen boğaz kültür hastaneye göre değişik zamanlarda sonuçlanabilir. Bunun sebebi tamamen hastanelerin yoğunluklarından kaynaklanır.
Fakat genel bir bilgi verecek olursak kişilerden alınan örnekler on sekiz saat boyunca besiyer delinen yerde tutulmalıdır. Hastaneye göre bu zaman aralığı iki günü bile bulabilir.
Ardından kültüre belirli bir miktarda sıcaklık verilir ve çoğaltılır. Bu süreç içerisinde incelemeler başlar. Sonrasında sonuçlar sizlere açıklanır. Daha detaylı zaman aralığı için mutlaka testin verildiği yer ile konuşulması gerekir.
Test sonuçlarına göre mutlaka bir doktor ile de görüşülmelidir. Eğer bir bakteri bulunuyorsa ve herhangi bir şekilde tedavi edilmezse kişilerde kalıcı rahatsızlıklar meydana gelebilir.
Kişiler verdikleri kültür sonuçlarına göre hareket etmelilerdir. İlk olarak sonuç geldiğinde ne olursa olsun doktor ile görüşülmelidir. Ardından sonuç negatif ise gösterilen belirtilerin farklı bir sebebi olduğundan doktor bu sebebi sizler ile paylaşır.
Sonuç eğer pozitif olarak meydana gelmiş ise mutlaka gereken ilaçlar kullanılarak vücut içerisinden bakteriler atılmalıdır. Aksi takdirde kalp rahatsızlığı gibi ciddi hastalıkları beraberinde getirir. Asla hafife alınmaması gereken bir konudur. Mutlaka aksatılmadan ilaçların kullanılması gerekir.
Verilen testlerin pozitif çıkması kişide bakterilerinin olduğunu söyler. Bu durumunda bulaşıcılık durumuna göre kişilerin birkaç gün ev içerisinde bulunması gerekir. Ev içerisinde bulunan kişiler de diğer insanlar ile mutlaka iletişimi kesmelidir. Aksi takdirde bulaşma ihtimali vardır.
Pozitifi bir sonuç alındığında yapılması gereken ilk hamle doktor kontrolüdür. Ardından gerçekleşen konuşmalar ile birlikte kişilerin vücudundan bakteri atılması için ilaçlar verilir.
Bu ilaçlar içilmediği takdirde vücudun herhangi bir yerinde kalıcı hasar bile meydana gelebilir. O yüzden ilaçları tamamı aksatılmadan bakteri yok olasıya kadar kullanılmalıdır.
Bitim durumunda doktor ile görüşülerek tedaviye ona göre yön verilmelidir. Her bakteri farklı bir etki yaratacağından ilaçlar da birbirinden farklıdır. Kişiler kafalarına göre herhangi bir ilaç kullanmamalıdır. Aksi takdir de yan etkilerin meydana gelme durumu da muhtemeldir.
Kişilerde meydana gelen rahatsızlık ve belirtilerden kaynaklı olarak kültür alınmalıdır. Bu kültür her bir hastanede yapıldığında farklı fiyat verilebilir. Bu esnada hastanenin oldukça önemi vardır.
Fakat diğer olan bütün testlere oranlara fiyatları oldukça düşüktür. Kişiler net bir boğaz kültürünün fiyatı öğrenebilmek için örnek vereceği hastaneler ile iletişime geçmelidir. Boğaz kültürü fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.