Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

Hepatit B

safir görüntüleme

Hepatit B Nedir?

Hepatit B, karaciğerde iltihaplanma olarak bilinen virüs, karaciğer hücrelerine yerleşerek bu bölgenin tahrip olmasına sebep olur. Hastalığın etkeni HBV denilen hepatit B virüsüdür ve bulaşıcı etkisi olduğundan tedavi sürecinde çok dikkat edilmelidir.

Hepatit B virüsü, içinde yer alan proteinleri karaciğerdeki sağlıklı hücrelerin içerisine yerleştirerek vücudun bağışıklık sisteminin bu hücrelere saldırmasına neden olur.

Bağışıklık sisteminin protein moleküllerine karşı gösterdiği direnç ve saldırısı neticesinde karaciğer hücreleri hasar görür ve ağrılar oluşmaya başlar.

Vücut sıvıları, mukoza teması ve kan yoluyla bulaşarak karaciğer enzimlerinin yükselmesine hepatit b virüsü yol açmaktadır. Virüsün oluşturduğu rahatsızlığı gidermek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için aşı yapılır ve hastaya antikor verilir.

Akut Hepatit B Enfeksiyonu Kronikleşme İhtimali Nedir?

Akut hepati Benfeksiyonunun kronikleşme oranı, enfeksiyonu meydana geldiği kişinin yaşı ile doğrudan ilişkilidir. Yaş arttıkça kronikleşme oranı, belirgin bir şekilde azalır.

Bu nedenle hastalığın kronikleşme seviyesinde, hastalığın yakalandığı kişinin yaş seviyesi belirleyici olmaktadır.Özellikle akut hepati B’ nin çocuklarda ortaya çıkması halinde kronikleşme oranı,% 85-90 seviyesindedir.

Çocuğun zamana bağlı olarak yaşı büyüdükçe bu oran azalmaya başlar. Akut hepati B(HBV) ile enfekte olan 1-5 yaş grubundaki bebek ve çocuklarda hastalığın kronikleşme oranı % 25’i ile %50 seviyesindedir. 5 yaşından sonra kronikleşme riski,% 6 ile % 10 seviyesine kadar düşer ve erişkinlerde ise bu oran, %5 civarındadır.

Akut Hepatit B Virüsü Nasıl Bulaşır?

Hepatit virüsü bulaşma yolları genellikle virüs enfekte kişinin vücut sıvılarından, vajina sıvısından ve kan yolu ile bulaşır.Bu yüzden hepati B virüsü enfekte kişiler ile temastan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Ciddi bir karaciğer rahatsızlığına sebebiyet veren hepatit virüsü erken tedavi edilmemesi halinde, zamanla ilerleyerek ciddi seviyelere ulaşır ve kişinin karaciğer fonksiyonlarının zayıflamasına, karaciğer kanseri, siroz gibi hastalıklara dönüşme riskini arttırır. Hepati B virüsü aşağıda belirtilen yollar ile bulaşır.

  • Enjektör ya da kesici alet yaralanmaları aracılığı ile bulaşır.
  • Enfekte kan yoluyla,
  • Diş fırçası, jilet, tırnak makası gibi malzemelerin ortak kullanılması neticesinde bulaşabilir.
  • Madde bağımlılığı bulunan kişilerin kullandığı uyuşturucu enjeksiyonunda enjektör vb. materyallerin ortak kullanımı yoluyla,
  • Annenin doğum sırasında vücudundaki enfekte virüsün doğum yoluyla bebeğe bulaşması,
  • Güvensiz cinsel ilişki sonrası vajinal sıvı aracılığı ya da semen yolu ile bulaşması,
  • Kişinin enfekte olan eşiyle cinsel ilişkiye girmesi sonrası bulaşması,
READ  Alt Ekstremite Arter Doppler

Hepatit B Virüsü Hangi Yollar İle Bulaşmaz?

Günümüzde insanlar farklı nedenlere bağlı olarak rahatsızlanmakta ve rahatsızlığın türü ve boyutuna bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri ile hastalıktan kurtulma yollarını ararlar.

Özellik de karaciğer iltihaplanmasına neden olan hepati B virüsünün oluşturacağı risklerden kurtulmak, hastalığa yakalanmamak için bazı hususlara dikkat edilmesinde fayda var.

Hepati B virüsünün bulaşmasına sebep olan unsurlardan uzak durulmalıdır. Hepati B virüsü; aynı araçta seyahat etmek, oyuncaklar ile oynama, herkesin girdiği havuzu kullanma, aynı tuvaleti kullanma, tokalaşma, öksürme, emzirme, öpüşme, sarılma, ortak su tüketilmesi, ortak gıda tüketimi, aynı kaptan yemek yemek gibi yollarla bulaşmaz.

Akut Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer hasarına neden olan akut hepatit B hastalığında, bazı durumlarda belirgin semptomlar görülmeyebilir. Ancak hastalığın ilerleme sürecine bağlı olarak aşağıdaki belirtiler ile kendini gösterir.

  • Karın ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Devam eden sürekli halsizlik durumu
  • Ateş
  • İştahsızlık
  • Gözlerde ve ciltte belirgin sararmalar
  • Eklem ağrıları

Hastalık belirtileri belirgin bir şekilde görülene kadar karaciğerde ve kanda bulunan hepati B virüsünün uzun bir kuluçka süresi vardır.

Kuluçka süresi, 6 hafta ile 6 ay arasında değiştiğinden hastalığa yakalandığını bilmeyen kişiler bu süreçte farkında olmadan hastalığı başkalarına da bulaştırırlar. Bu yüzden periyodik kontroller yapılarak her türlü hastalığa karşı erken tedavi için tedbir alınmalıdır.

Hepatit Virüsü Bulaştıktan Ne Kadar Zaman Sonra Belirtileri Başlar?

Hepatit virüsü enfekte olan kişilerde belirtiler, kişiden kişiye değişir. Hastalığın belirtileri olan ciltte ve gözlerde sararma, iştahsızlık, karın ağrısı, ateş, halsizlik ve yorgunluk, eklem ağrıları, mide bulantısı ve kusma, kanlı kusma gibi semptomlar farklı zamanlarda hafif ya da şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir.

Kişi enfekte olduktan sonra belirtiler, genellikle 1 ay ile 4 ay içerisinde belirgin bir şekilde görülür. Bazı durumlarda nadiren de olsa virüsün bulaşmasından sonra 2 hafta içerisinde belirtiler ortaya çıkabilir.

READ  Füzyon Prostat Biyopsi

Çocuklarda hepati B virüsünün enfekte olması halinde, çoğunlukla belirtilerin gözükmediği durumların yaşandığı bilinmektedir. Virüs ile enfekte olan hastalarda, bağışıklık sistemi kuvvetli direnç göstermesi halinde sorun olmaz.

Ancak hem belirti bulunmayan hem de vücudun antikor üretmemesi halinde hastalık ilerleyerek ciddi boyutlara ulaşabilir.

Hepatit Virüsü Bulaştığından Şüpheleniliyorsa Ne Yapılmalıdır?

Karaciğerin tahribine neden olan, siroz ve karaciğer kanserine sebep olan hatta bazı hastaların hayatını kaybetmesi ile neticelenen hepati B hastalığından şüphelenenler, vakit kaybetmeden alanında uzman hekim ile iletişime geçerek gerekli tetkik ve tahlilleri yaptırmalıdırlar.

Bununla birlikte yapılan tahliller ve analizler sonucunda, hepati B aşısı yapılır ve hepatit immünoglobulini(HBIG)denilen antikor verilir.Tedavinin etkili olabilmesi için erken teşhis ve erken tedavi belirleyicidir.

Hepatit virüsüne yakalanma şüphesi varsa, hızlı hareket etmek çok önemlidir. İlk adım, en yakın sağlık hizmeti sağlayıcısına başvurmaktır. Doktor, maruziyetin türüne bakacak ve gerekli testleri yönlendirecektir. Bu testler, enfeksiyon varlığını ve türünü (Hepatit A, B veya C gibi) belirlemede faydalıdır. Hepatit B ve C virüslerinin uzun vadeli karaciğer zararlarını önlemek için erken teşhis çok önemlidir. Maruziyetten sonra doktora gitmek, enfeksiyonun başlangıcında müdahale şansını artırır ve etkili tedavi seçenekleri sunar.

Hepatit B’ye maruz kalmaktan şüpheleniliyorsa, Hepatit B immünglobülini (HBIG) ve Hepatit B aşısı gibi önleyici tedaviler kullanılabilir. Maruziyetten sonraki ilk 24 saat içinde bu tedavilerin uygulanması en etkilidir. Şu anda hepatit C için maruz kalma sonrası spesifik bir önleyici tedavi yoktur, ancak erken teşhis ve takip, hastalığın yönetiminde çok önemlidir.

Her iki durumda da, virüsün yayılmasını önlemek ve sağlık durumunu izlemek için riskli alışkanlıklardan kaçınmak çok önemlidir. Maruz kalmış olabileceğiniz düşüncesiyle yaşamak stresli olabilir, bu yüzden profesyonel destek ve doğru bilgi almak önemlidir.

Akut Hepatit B de Belirtiler Ne Kadar Zaman Sürer?

Hepati B virüsünün neden olduğu hastalık, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut hepati B virüs enfeksiyonu, kişinin virüse maruz kaldıktan sonra ilk 6 aylık süreyi kapsayan kısa süreli bir hastalık dönemidir. Virüsün bulaştığı kişilerde semptomlar hafif seyreder.

READ  Üriner Ultrason

Erken tedaviye başlanması halinde iyileşmede önemli avantaj elde edilebilir. Kronik hepati B enfeksiyon vakalarında hastaların birçoğu, iyileşme seyrine girer.

Ancak % 0,1’lik kısmında ise ani başlayan ve hızlı bir şekilde ilerleyerek karaciğer yetmezliği tablosu ortaya çıkabilir. Hastalığın kronik hale gelmeden önceki dönemde belirtiler, ilk 6 ay boyunca devam edebilir.

Kronik Hepatit Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Uzun dönemde karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği, karaciğer hastalığı ve kişinin hayatını kaybetmesi ile neticelenebilen hepatit hastalığı, kronik ve akut olmak üzere iki şekilde hastalığın seyri değişir.

Hepati B virüsü ile enfekte olan kişide, enfeksiyonun 6 aydan daha uzun sürmesi halinde hastanın bağışıklık sistemi bu virüse karşı antikor üretmemesi halinde kronik hepati B durumu ortaya çıkar.

Hastalığın belirtileri 20 yıl-30 yıl gibi uzunca süreleri kapsayabilmekte ve bu süre içerisinde belirtileri belirgin bir şekilde görülmeyebilir. Ancak hastalığın ilerlemesine bağlı olarak karaciğer fonksiyonları zamanla olumsuz yönde etkilenir.

Hepati B hastalarında, hastalığın kronik hale gelmesi neticesinde hastalığa yakalanan kişilerin % 15 ile % 25’inde siroz ya da karaciğer kanseri olmak üzere ciddi karaciğer hastalıkları gelişebilir.

Hepati B semptomları; kolay kanama ve morarma, koyu renkte idrar, açık renkte dışkı, devamlı halsizlik hali, ishal, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, göz altlarında sararma, kanlı kusma, kilo kaybı, karında şişkinlik, baş ağrısı ve vücut ağrıları, bacaklarda ödem, kanamanın zor durması gibi belirtiler ile kendisini gösterir.

Hepatit B Aşısı Fiyatları 2024

Hepatit b aşısı fiyatları 2024 hakkında bili almak için bizlerle hemen iletişime geçin.