Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

HPV Testi

safir görüntüleme

HPV Testi Nedir?

HPV Testi, kadınlarda rahim ağzı kanserini değerlendirmek ve kontrol etmek için yapılır. Günümüzde kadın, erkek olmak üzere herkeste en çok rastlanan hastalıkların başında kanser gelir.

Kadınların en sık karşılaştığı kanser türlerinden birisi de rahim ağzı kanseridir. Rahim ağzı kanseri, çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak birçok kadında görülür.

Özel bir test olan hpv testi ile rahim ağzında kansere sebebiyet verecek faktörleri daha önceden fark etmek mümkündür. Rahim ağzı kanserinde erken teşhis ve tedavi, oldukça önemlidir.

Kanserle mücadelede öncelikle kanser yapıcı etkileri ortadan kaldırmakgerekir. Bu açıdan kadınlarda düzenli olarak yapılacak HPV testi, kanserle mücadele açısından oldukça önemlidir.

HPV Testi Nasıl Yapılır?

Birçok kadında HPV testi, pozitif olarak çıkabilir. Uzmanlar tarafında yapılan açıklamada, her kadının belirli bir döneminde HPV test pozitif çıkacağıdır.

Yapılan testlerde birçok kadında HPV testinin pozitif çıktığı ortaya çıkmıştır. Ancak aynı dönemde yapılan smear testinin negatif çıkması, HPV enfeksiyonu vücudun savunma sistemi tarafından ortadan kaldırılır.

HPV testi, yaklaşık 1-2 dakika içerisinde gerçekleştirilen oldukça kolay ve pratik bir işlemdir. HPV testi için kişilerin vajinasından spekulum adı verilen bir alet yardımıyla rahim boynu incelenir.

Daha sonra da bir fırça veya sepet yardımı ile vajinada örnekler alınır. İşlem esnasında hastalar, herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Kişilerden alınan hücre örnekleri bir camın üzerine sürülür ve özel bir sıvı ile laboratuvara gönderilir.

Laboratuvarda uzman kişiler tarafından detaylı bir şekilde inceleme yapılarak test sonuçları raporlanır. HPV testi, kanser veya prekanseröz hastalığına neden olacak hücrelerin araştırılması için yapılır.

HPV Testi Neden Yapılır?

Kanser hastalığında erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Kadınlarda en çok rastlanan kanserlerde ilk sıralarda yer alan rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi, hastaların uzun yıllar tedavi görecekleri bu hastalığın hızlı bir şekilde müdahale edilerek iyileşmesine olanak sağlar.

Ancak kansere sebebiyet veren hücreler ve lezyonlar daha önceden tedavi edilirse, kansere dönüşmeden ortadan kaldırılır.

Kolay ve pratik bir şekilde gerçekleştirilen HPV test yapmakta amaç, rahim ağzı kanserine sebep olacak lezyonları daha önceden saptamaktır. Kadınlarda kansere sebebiyet verecek lezyonların fark edilmesi sonrasında uzun yıllar sonra kanser hastalığına neden olur.

READ  Kardiyak Emar

HPV Kimlerde Görülür?

Çok eşli cinsel hayatı bulunan birçok kişilerde, HPV virüsü görülür. Bu virüs, bazı hastalıkların ve kanser hastalığınada sebebiyet verebilir. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsüne, erkeklerde daha sık karşılaşıldığı ortaya çıkmıştır.

Kadınlarda rahim ağzı kanserine yolaçtığı, erkeklerde ise penis kanserine neden olmaktadır. Erkeklerin daha çok taşıyıcı olduğu HPV virüsünden korunmak için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. HPV virüsü belirtileri bulunan kişilerin, hemen uzman bir doktorla iletişime geçerek tedaviye başlanmalıdır.

Human Papilloma Virüsü veya HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın virüslerden biridir ve dünya çapında çok sayıda insana bulaşabilir. Cinsel aktivite bu virüsü kolayca yayabilir ve hem erkeklerde hem de kadınlarda yayılabilir. HPV’nin yüzden fazla türü vardır ve bazıları genital siğillere neden olurken, bazıları rahim ağzı, vulva, vajina, penis, anüs ve baş-boyun kanseri gibi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için, cinsel aktivitesi olan herkes bu virüse yakalanabilir. Risk faktörleri şunları içerir:

Çok sayıda cinsel partner: HPV’ye maruz kalma riski, çok sayıda cinsel partnerle ilişkiye sahip olmanın bir sonucudur.

Erken yaşta cinsel aktivite: Erken yaşta cinsel aktiviteye başlamak HPV enfeksiyonu riskini artırabilir.

Zayıflamış bağışıklık sistemi: HIV/AIDS gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları olanlar veya bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullananlar risk altındadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalık geçmişi: HPV enfeksiyonu geçirme riski daha yüksektir.

Korunmasız cinsel ilişki: Prezervatif gibi koruyucu önlemlerin kullanılmaması, HPV gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır.

HPV enfeksiyonlarının çoğu bağışıklık sistemi tarafından temizlenir ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Ancak virüs vücutta kalırsa kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. HPV aşısı, HPV enfeksiyonundan korunmanın en etkili yollarından biridir.

HPV aşısı, hem erkeklerde hem de kadınlarda kullanılabilir ve özellikle kansere neden olan HPV türlerine karşı koruma sağlar. HPV ile ilgili riskleri azaltmak için cinsel sağlık konusunda bilinçli olmak ve düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek önemlidir.

READ  Floroskopi

Tarama Testleri Neden Önemlidir?

Tarama testleri, kişilerin hayatını etkileyecek hastalıkların erken teşhis ve tedavisi açısından oldukça önemlidir. Hastalıklardan korunmak ve hastalıkları engellemek adına belirli periyotlarda tarama testleri yapılmalıdır. Özellikle günümüzde çok yaygın olan kanser hastalığını önlenmesi açısından gerekli testlerin yapılması gerekir.

Sağlığı korumak açısından kişilere belirli yaş aralıklarında bazı testler yapılır. Kişilerin sağlıkları ile ilgili bilgi toplamak ve sağlıklı bir şekilde takip yerini oluşturmak açısından tarama testlerinin yapılması önerilir. HPV test, rahim ağzı kanseri ile mücadelede ve kişilerin yaşam kalitesini arttırmak açısında olduk yeni bir testtir.

HPV Test Öncesi Yapılması Gerekenler

HPV test öncesinde kişilerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Testi yaptıracak kişilerintestten en az 48 saat önce cinsel ilişkiye girmemeleri gerekir. Aynı şekilde test yaptırmadan 2 gün önce, vajinal duş yapılmamalıdır.

Bunun yanı sıra test sonuçlarının doğru ve kesin çıkması açısından herhangi bir vajinal krem, ilaç türü ürünler kullanılmamalıdır. HPV test sonrasında kişiler, günlük hayatlarına devam edebilirler. Bu konuda bir sıkıntı yaşanmaz.

HPV DNA Testi

HPV DNA testiyle, kanser olma olasılığı yüksek olan kişilerin kansere sebebiyet verecek hücrelerinde virüsün DNA parçalarında aranması için gerçekleştirilir.

Basit bir şekilde gerçekleştirilen HPV DNA testi, laboratuvar ortamında incelenir. Kadınların vajina bölgesinde siğil yoksa o bölgeden alınacak sürüntü yöntemi ile HPV DNA testi yapılır.

Yaklaşık 3 dakika gibi kısa bir süre içerisinde alınan numune incelenerek risk grupları tespit edilir. HPV DNA testi pozitif çıkan hastaların, daha sonrasında mutlaka smear testide yaptırmaları gerekir.

30 yaşından sonra her kadının, 5 yılda 1 HPV DNA testi yapması,rahim ağzı kanserinin önlenmesi açısından oldukça önemlidir. HPV test sonuçlarına göre kişilerde kanser öncüsü herhangi bir durum gözlendiğinde smear testi yapılır.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV nasıl bulaşır sorusu ile ilgili genellikle cilde temas yoluyla bulaştığı bilinir. Cinsel ilişki ile veya vajina veya dış genital bölgesine temas sonrasında HPV virüsü bulaşır.

Enfekte olan bölgeye temas halinde bulaşan bu virüs, prezervatif kullanmakla çoğu kez önlenemez. Virüsten kaçınmak için çok eşlilikten uzak durulması gerekir.

Son yıllarda bu virüsü engellemek açısından ülkemizde ve tüm dünyada HPV aşı uygulaması yapılmaktadır. HPV aşıları, 11 yaşından itibaren 28 yaş grubuna kadar yapılması önerilir.

READ  Hfo MR

Kişilere yapılacak jinekolog muayenesi ardından uygulanması gerekir. Vajina bölgesinde siğil bulunan kişilerin, öncelikle uzman doktorun tavsiye edeceği yöntemle siğilin yok edilmesi ve tedavi edilmesi sağlanmalıdır.

HPV Testi Erkek İçin Mi Yapılır?

Cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün kadınlarda ve erkeklerde birçok çeşidi görülür. Kadınlarda olduğu gibi HPV virüsü erkeklerde de bazı belirti ve risk faktörleri oluşturur. Genellikle taşıyıcı konumunda düşünülen erkeklerde bu virüsün penis kanserine sebebiyet verdiği bilinir.

Erkeklerle ilgili HPV virüsünü tespit etmek için HPV test yapılmaz. Ancak HPV virüsüne ilişkin herhangi bir değişiklik ve belirtihastaların, hemen uzman bir doktor ile iletişime geçmeleri gerekir. HPV testi pozitif çıkan kadınların telaşa kapılmadan smear testi yaptırmaları hastalığın tedavisi için gerekli bir durumdur.

HPV Test Sonucu Kaç Günde Çıkar?

HPV test kaç günde çıkar konusu ile olaraktest ortalama, 10-15 gün içerisinde sonuçlanır. Kişilerden alınan numuneler laboratuvar ortamına gönderilerek uzman kişiler tarafından incelenerek rapor haline getirilir. HPV test pozitif çıkan kişilerde,smear testi çalışılır.

HPV Test Pozitif Çıkarsa Ne Olur?

HPV test pozitif çıkan kişilerin paniğe kapılmadan sürecin takip edilmesi gerekir. Test sonucu pozitif çıkan kişilere, aynı anda smear testi yapılır. HPV test pozitif çıkan her kişi, kanser olduğu anlamına gelmez.

HPV test sonuçlarının pozitif çıkmasına neden olan anomalinin detaylı bir şekilde incelenmesi yapılmalıdır. Gerekli görüldüğü durumlarda uzman doktor tarafından hastalardan, biyopsi talep edilir. Sonrasında doktor tarafından gerekli görülen tedavi şekline başlanır.

HPV Testi Fiyatları 2024

HPV test fiyatları, işlemi gerçekleştirileceği sağlık kurumuna göre farklılık gösterir. Rahim ağzı kanserinin önlenmesi açısından oldukça önemli olan HPV test, birçok sağlık kuruluşunda yapılır. HPV test fiyatları ile ilgili güncel ve detaylı bilgi için işlemin gerçekleştirileceği kurum ile iletişime geçilmesi gerekir.

HPV testi yapılırken uygulanacak tedaviler ve patolojik inceleme ücretleri de fiyatların değişmesinde belirleyici faktörlerdir. Hpv testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.