Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

Kolesterol Total Testi

safir görüntüleme

Kolesterol Total Testi Nedir?

Kolesterol Total Testi, kanda bulunan kolesterol değerini ölçmeye yarayan teste denir. Kolesterol kanda bulunan ve kişilerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan bir maddedir.

Kanda yer alan lipoproteinler tarafından taşınan kolesterol değerini gösteren bir testtir. Kolesterol yağ benzeri olan mum yapıda bir maddedir. Kanda yer alan kolesterol ve trigliserit gibi önemli yapı taşlarının değerlerini ölçen bir kan testidir.

Kolesterol seviyesinin yüksek olması her zaman bir belirti vermeyeceğinden dolayı kan testleri önem taşır. Yapılan kolesterol total testi sonucuna göre kişilerin kalp krizi risklerine yakalanma oranları daha düşüktür. Kolesterolün yüksek olması kişilerde kalp damar hastalıkları gibi hayati rahatsızlıkların önlemini alabilmek için önemlidir.

Kolesterol Total Testi Neden İstenir?

Kolesterol seviyelerinin belirlenen referans aralıklarında olması hayati açıdan oldukça önemlidir. Kişilerde iki çeşit kolesterol bulunmaktadır ve yükselmesi halinde her zaman belirti vermeyerek kişinin hayatını tehlikeye sokacak duruma gelebilir.

20 yaşından sonra mutlaka herkesi rutin kontroller içerisinde 5 yılda bir kolesterol total test yaptırmalıdır. Belirti vermesi halinde ise vakit kaybetmeden uzman hekimlerle görüşülmesi tedaviye erken dönemde başlanmasına olanak sağlar.

Kolesterol seviyesinin yükselmesi halinde kişide göğüs ağrısı, halsizlik, yorgunluk, solgun cilt, nefes darlığı gibi belirtiler görülür. 20 yaşından sonra kolesterolün yakından takip edilmesi uygunken 45 yaş üzeri özellikle erkeklerde mutlaka dikkat edilmelidir.

Kolesterol seviyelerinin düşük ya da yüksek seyretmesi sonrasında kişilerin yaşam tarzı değişiklikleri yanı sıra ilaç tedavisine vakit kaybedilmeden başlanmalıdır. Hatta ilaç tedavisi olan kişilerde yılda bir kere mutlaka kontrol amaçlı testler tekrarlanmalıdır.

Kolesterol Total Testi Nasıl Yapılır?

Kalp hastalıkları ile ilgili detaylı bilgi edinmek için, hastalıkların altında yatan etkenlerin bulunması için gerekli olan kolesterol total test basit bir kan testidir. Damardan alınan kan örnekleriyle basit bir şekilde ölçüm sağlanabilir. En riskli gruplar çocuklar ve ergenler olup mutlaka yakından takip edilmesi gereklidir.

Sigara kullanan, kalp hastalıkları olan, hipertansiyonu olan ve tansiyon sorunu yaşayan, diyabet hastalıkları yaşayan kişilerin kolesterol seviyeleri yakından takip edilmelidir. Uzmanların tavsiyelerine göre ilk kolesterol taraması ve kolesterol total test 2-10 yaş arası yapılmalıdır.

READ  SGOT Testi

Yüksek kolesterole sahip olan kişilerde düzenli aralıklarla testlerin yapılması istenir ve ilaç takipleri düzenli olarak yapılmalıdır. Egzersiz ve hareketlerle desteklenen yaşam tarzı aynı zamanda kolesterol diyeti uygulanarak yüksek olan kolesterol kontrol altına alınmış olur.

Kişi yaşamı boyunca dikkatli bir şekilde davranmalı ve yağlı gıdalardan uzak durarak beslenme düzenini değiştirmelidir. Kişide belirti görülmese de mutlaka 5 senede bir kontrol edilmesi amacıyla kolesterol seviyelerine bakılması önem taşır.

Aç Karnına Mı Yapılır?

Kolesterol total test sonuçlarının doğru çıkması ve takibinin doğru olarak tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi için mutlaka uzman hekimlerin eşliğinde olmalıdır. Sonuçların doğru değerlendirilmesi erken tedavinin başlaması için son derece önemlidir.

Kişiden numune alımı olmadan önce mutlaka aç olması ve bu açlığın 9-10 saatlik olması istenir. Kişi bu süre içerisinde sadece su içebilir. Beslenme sonuçların olumsuz etkileyeceği ve değerlerin yanlış çıkacağı için aç olarak numune alınması gereklidir.

Test sonuçlarını yorumlanmasından sonra yüksek ya da düşük çıkması tedavinin seyrini belirler. Ek testler de istenerek kolesterol seviyelerinin kontrol altında tutulması sağlanır. Kolesterol seviyeleri yüksek olan kişilerde bazı belli başlı tedavilerin yapılması düşürülmesine yardımcı olur.

Öncelikle test sonrasında yüksek kolesterol değeri olması durumunda düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanımının bırakılması, beslenme değişikliğine gidilmesi önem taşır.

Kolesterol Total Sonucu Nasıl Yorumlanır?

Çocuklar ve yetişkinler için kolesterol total test sonuçları, riskleri, değişkenlik gösterir. Test sonuçlarının çıkmasından sonra uzman hekimler değerlendirmelerde bulunur ve sonuçların yorumlanması tedavinin başlamasını mümkün kılar.

Kolesterol seviyesine bakılarak çıkması normal kabul edilen ve beklenen değer 5,18 altında olmalıdır. Bu kişilerde kalp hastalıkları riski oldukça düşüktür.

Kolesterol düzeyi 5.18 ile 6.18 arası ise orta düzey bir risk barındırmaktadır. Bu durumda iyi ya da kötü huylu olup olmadığı konusunda uzman hekimler tarafından ek testler istenebilir. Testlerin sonuçlarına da bakılarak uzman hekimler uygun tedavi yöntemleri belirlemelidir.

READ  Ferritin Testi

Kolesterol Total Kaç Olmalıdır?

Kolesterol testlerinde değerlerin birkaçına değil tüm değerlere bakmak doğru sonuçların alınması anlamında önem taşır. Kolesterol total test seviyelerinin yüksek olmasına bağlı olarak farklı ek testler istenebilir. Uzman hekimler sonuç değerlendirmelerden sonra ek tedavilere hızlı bir şekilde başlamalıdır.

Kanda görülen kolesterol referans aralıkları istenen düzey 200 den az, orta risk olan seviye 200-239 ve yüksek risk grubunda görülen seviye aralıkları 240 üzeridir. Bu değerlere bakılarak uzman hekimler doğru tedavi yöntemlerini kolaylıkla belirleyebilir.

Kolesterol seviyelerinde yükselme olması damarlardan kan akışını zorlaştırdığı için birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Özellikle kolesterol yüksekliği kişilerde kalp damar hastalıklarına neden olarak hayati boyutlara ulaşır.

Total Kolesterol Yüksekliği Nedir?

Kan dolaşımındaki toplam kolesterol miktarının normalden yüksek olması, total kolesterol yüksekliği olarak bilinir. Vücudun doğal olarak ürettiği bir yağ benzeri madde olan kolesterol, hücrelerin normal işlevlerini sürdürmesi için gereklidir.

Bununla birlikte, yüksek kolesterol seviyeleri, arterlerde plak oluşumuna neden olabilir ve bu da kalp hastalığı, inme gibi kardiyovasküler hastalıkların riskini artırabilir. Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya “kötü” kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) veya “iyi” kolesterol ve trigliseridler, toplam kolesterolü oluşturur. Yüksek HDL seviyeleri iyidir, ancak yüksek LDL seviyeleri risklidir.

Total kolesterol yüksekliğinin belirgin semptomları olmadığından, birçok insan kendi kolesterol seviyelerini bilmiyor olabilir. Bu durum, kardiyovasküler sistem üzerinde ciddi sonuçlara yol açabileceği için “sessiz katil” olarak da bilinir. Genler, obezite, düşük fiziksel aktivite, kötü beslenme alışkanlıkları, sigara içme ve diyabet risk faktörleridir.

Kan testi, kolesterol seviyelerini belirlemek için kullanılan yaygın bir yöntemdir ve kalp hastalığı riskini değerlendirmek için önemli bir araçtır. Doktor, yüksek kolesterol seviyelerine sahip kişilere diyet, yaşam tarzı değişiklikleri ve bazen de kolesterol düşürücü ilaçlar vererek bu seviyeleri kontrol altına almak için tavsiyelerde bulunur.

READ  Sodyum Testi

Total Kolesterol Yüksekliği Tehlikeli mi?

Vücutta normalden daha fazla kolesterol birikmesi, total kolesterol yüksekliği olarak bilinen kalp ve damar hastalıkları için önemli bir risk faktördür. Vücudun birçok işlevi için kolesterol ihtiyacı olsa da, kan damarlarının iç duvarlarında birikerek arterlerin daralmasına ve sertleşmesine neden olabilir. Ateroskleroz olarak bilinen bu durum, kalp krizi, inme ve diğer kardiyovasküler hastalıkların gelişme riskini artırır.

Arterlerde plak oluşumuna neden olan yüksek düzeyde “kötü” LDL kolesterolü, yüksek düzeyde “iyi” HDL kolesterolü olması bu riski azaltabilir. Bu nedenle, total kolesterol yüksekliği, özellikle LDL kolesterol seviyesi yüksekken, tehlikeli bir durum olarak kabul edilir ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yüksek total kolesterol seviyeleri genellikle herhangi bir belirti göstermez, bu nedenle çoğu insan kendi kolesterol seviyelerini bilmiyor. Yüksek kolesterolün “sessiz katil” olarak bilinmesinin bir nedeni budur. Kolesterolle ilgili sağlık sorunlarının önlenmesinde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Kolesterol seviyelerini düşürmek için, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı bir diyet, sigara içmemek ve aşırı kilolardan kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak faydalı olabilir.

Doktorlar, diyet ve yaşam tarzı değişikliklerine rağmen yüksek kolesterol seviyeleri devam ederse kolesterol düşürücü ilaçlar önerebilir. Sonuç olarak, total kolesterol yüksekliği, özellikle erken müdahale ile yönetilmediğinde, kalp hastalığı, inme ve diğer önemli sağlık sorunları riskini artırabilir.

Kolesterol Total Testi Fiyatları 2024

Kolesterol total test ücretlendirmeleri genel olarak sağlık kuruluşuna ve kişinin sigortalı olup olmamasına bağlıdır. Rutin taramalarda bazı durumlarda ücretsiz olurken bazı sağlık kurumlarında ücretli bir şekilde yapılır.

Kişilerin rutin kontrollerini aksatmadan, kolesterol seviyelerine 5 yılda bir kere mutlaka baktırarak sağlıklarını kontrol altında tutmalıdır.

Ücretler konusunda mağduriyet yaşamamak adına kolestrol total testi konusunda araştırma yapmaları önem taşır. Kolesterol total testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.