Lomber MR, tıp alanında kullanılan bir yöntemdir. Tıpta Lomber bel anlamına gelmektedir. Bel çevresinde oluşan bir patolojinin tetkik edilmesi için doktorlar tarafından Lomber (Bel) Mr çekimi istenir. Özellikle bel fıtığı teşhisinde ve omurlar arasında daralma olup olmadığı ve sıvı kaybının miktarlarının tespit edilmesi için genellikle Lomber (Bel) Mr tetkiki istenir.
Lomber (Bel) Mr çekimi bel bölgesinin MR görüntüleme cihazıyla incelenmesidir. Bu bölgeye istenen lomber mr çekimi radyoloji uzmanları tarafından yapılır ve rapor edilir.
Daha çok Lomber (Bel) Mr yani bel bölgesindeki rahatsızlıkları ayrıntılı bir biçimde teşhis edilmesi için MR çekilir. En iyi teşhis MR görüntüleme sonucunda oluşur. MR cihazı manyetik dalgalarla çalışır. Ancak çekim sırasında hasta hiçbir şekilde radyasyona maruz kalmaz.
Yalnız Lomber (Bel) Mr çekimi öncesinde hastadan anamnez alır yani hastanın geçirdiği hastalıklarla ilgili bilgi alınır. Herhangi bir maddeye veya ilaca karşı alerjisi olup olmadığı sorulur. MR cihazı ve çekim yapılan bölge manyetik bir bölge olduğu için herhangi bir metal ve manyetik akımdan etkilenebilecek bir eşya vücutta taşınabilecek protez implant gibi metalik hiçbir maddenin hastada bulunmaması gerekir.
İnsanlarda lomber bölgesi denilen yani bel bölgesinde 5 adet omurga bulunur. Bu omurgaların her birinin arasında diskler mevcuttur. Bu distler yumuşak bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda yumuşak olan bu diskler yastık görevi görür.
Her bir diskin içinde jölemsi bir madde vardır. Zamanla veya yaşa bağlı olarak bu yarı sıvı jöle görüntüsündeki madde dışarı taşar ve bu da sinirlere baskı yapar. Bu durumda bel fıtığı oluşur. Bel fıtığının oluşmasının ardından kalçadan bacaklara doğru inen bir ağrı gelişir.
Bu ağrının sebebini tespit etmek Lomber Mr çekimi ile mümkün olmaktadır. Lomber Mr çekiminde bel bölgesi incelenerek bel fıtığı olup olmadığı teşhis edilir.
Disklerde bulunan yastıkların dışarıya çok çıkması durumunda veya sertleşip çıkması durumunda tedavi veya ameliyat edilerek hasta iyileştirilir. Ancak bütün bunların öncesinde Lomber Mr çekilerek o bölgede herhangi bir patolojik bulgu olup olmadığı teşhis edilir.
Öncelikle Lomber Mr bel fıtığı teşhisi için istenen tek tetkiktir. Çekim sırasında bazı ilaçlar alınması istenebilir. Yaklaşık olarak 6 saat boyunca aç kalmak ve hiçbir şey yemeden çekim merkezine gelmek gerekir. Hastaya özel bir radyo anteni takılır ve bu radyo frekans dalgaları ile durumun tespit edilmesi sağlanır. Aynı zamanda hasta raylı masaya yatırılarak MR işlemi gerçekleştirilir.
Bel bölgesini detaylı bir şekilde incelemek için kullanılan ileri düzey bir görüntüleme yöntemi lomber rezonans görüntüleme (MR) tekniğidir. Bel ağrısı, disk hernisi, spinal stenoz, tümörler ve omurilik hasarı gibi birçok omurga sorununu teşhis etmek için bu işlem çok önemlidir.
Genel olarak, hasta lomber magnetik rezonans (MRI) çekimi sırasında sırt üstü yatar pozisyonda bir magnetik rezonans (MRI) makinesinin içine yerleştirilir. Bu nedenle, hastanın bel bölgesini saran özel bir radyo frekansı bobiniyle alınan görüntüler daha kalitelidir. İşlem sırasında hasta hareketsiz kalmalı çünkü küçük bir hareket bile görüntü kalitesini düşürebilir ve tekrar çekim gerektirebilir.
Lomber MR çekimi genellikle otuz ila altmış dakika sürer ve incelenen alanın genişliğine ve alınması gereken görüntü türlerine bağlı olarak değişir. İşlem sırasında güçlü manyetik alanlar ve radyo dalgaları kullanılarak bel bölgesinin kesit kesit fotoğrafları elde edilir. Bu görüntüler, omurilik, sinir kökleri, omurga diskleri ve yakındaki yumuşak dokuları göstermektedir. Bazı hastalar MR makinesinin çıkardığı seslerden rahatsız olabilir, ancak bu rahatsızlık genellikle kulaklık veya kulak tıkacı ile azaltılabilir.
Hastalardan, lomber MR çekiminden önce metal eşyalarını çıkarmaları istendi. Bunun nedeni, MR makinesinin güçlü manyetik alanının metal parçaları hareket ettirmesine neden olmasıdır. Bu, görüntü kalitesini ve hasta güvenliğini tehlikeye atabilir. Kontrast madde belirli durumlarda kullanılabilir.
Kontrast maddenin damar yoluyla verilmesi, MR görüntüleri için belirli dokuların daha net görünmesini sağlar. Çok sayıda hasta için lomber MR çekimi güvenlidir çünkü radyasyon içermez ve invaziv değildir. Bu kapsamlı görüntüleme yöntemi, doktorların hastaların durumunu doğru bir şekilde değerlendirmesine ve uygun tedavi planlarını oluşturmasına izin verir. Omurga hastalarının tedavi sürecinde, lomber magnetik rezonans görüntüleme (MRI), kapsamlı ve faydalı bilgiler sağlar.
Lomber Mr çekimi hastanın özellikle bel bölgesinde, kalçadan ayaklara doğru inen ve geçmeyen ağrısı olması durumunda ve doktorun muayene sırasında bu bulgulara rastlaması ile Lomber mr çekimi istenir.
Bunun yanı sıra bel kalça ve bacak bölgesinde ağrı olmasına rağmen tedavi altında olan ve ancak belli bir süre bu tedaviye cevap vermeyen hastalara da MR çekimi yapılır. Bazı durumlarda da ameliyat olan hastalarda o bölgedeki durumun nasıl olduğunu veya tedavi edilen hastada lomber bölgesindeki disklerin durumunu kontrol etmek için MR tetkiki istenir.
Bunun yanı sıra bel bölgesinde geçmeyen, sıkıntı veren ağrı varsa ve ağrı sinirlere baskı yapıyorsa ön muayene de doktorun MR çekimi istemesi muhtemeldir. Lomber Mr çekiminden sonraki değerlendirmeleri beyin cerrahı tetkik eder.
Onun öncesinde radyoloji uzmanı değerlendirerek rapor eder. MR çekiminde disklerin araları kontrol edilir ve o bölgede dejenerasyon ve deformasyon oluşması durumunda hastaya bir tedavi programı veya ameliyat önerilebilir. Bunun dışında MR çekiminde disklerde azalma veya sertleşme durumu teşhis edilebilir.
Bu görüntülerin oluşması durumunda ise omurilik ile ilgili sıkıntının olduğu anlaşılır ve hasta bir tedavi sürecine sokulur. MR çekimi 15-20 dakika gibi bir sürede gerçekleştirilebilir çekim sırasında hastanın hiç kıpırdamadan durması kaliteli görüntü oluşması açısından son derece önemlidir.
lomber vertebra lomber bölgesinde bulunan birçok sinir ve disklerin beyne kadar çıkan kısmıdır. Diskler aynı bel bölgesinden başlayarak servikal bölge denilen enseye kadar uzanır. lomber ise vücudun bel bölgesindedir.
Lomberde oluşan en sık hastalıklar bel fıtığı hastalığıdır. Günlük yaşantıyı son derece olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini bozan ağrılara sebep olur. Normal şekilde yapılan ön muayene sonucunda doktorun teşhisini netleştirmek ve somutlaştırmak istemesi ile Lomber Mr çekimi istenir. MR sonucunda belde bulunan hastalığın ayrıntısı ortaya çıkar.
İnsan omurgasının alt bölümünde bulunan ve bel bölgesini oluşturan omurlar lomber vertebra olarak bilinir. Omurganın en büyük ve güçlü omurları, genellikle L1’den L5 numaralı beş lomber vertebradır. Üst vücudun ağırlığını taşımak ve hareket sırasında esneklik sağlamak onların görevidir. Bel ağrıları ve siyatik gibi rahatsızlıklar, omurilikten çıkan sinir köklerinin ve önemli sinirlerin geçtiği bölgede ortaya çıkar. Bu bölgenin yaralanması veya hastalığı hareket yeteneğini kısıtlayabilir, ağrıya neden olabilir ve diğer nörolojik semptomlara neden olabilir.
Lomber Mr tıp teknolojinin de gelişmesi ile artık günümüzde hızla ilerlemiştir. Hastalıklara tanı koyma konusunda teknolojik cihazlardan faydalanma çok daha net kısa sürede ve somut verilere ulaştırmaktadır.
Bel yani lomber bölgesinden şikâyeti olan hastalar genellikle tomografi veya MR istenerek teşhis edilir. Ancak özellikle lomber bölgesindeki ağrılar ve fıtık belirtileri konusunda tam teşhisin konulabilmesi için lomber MR çekimi istenmektedir.
MR sonucunda o bölgede bulunan hastalığın hangi boyutta olduğu ve nasıl tedavi edilmesi gerektiği konusunda uzman hekime fikir verir. MR bel bölgesindeki hastalığı teşhis ederken aynı zamanda radyasyon yayma olasılığı olmaması açısından hastalara ayrıca bir konfor sağlamaktadır.
Dolayısıyla MR radyolojik tetkiklerle mukayese edildiğinde zararı olmayan, çünkü x ışını kullanılmayan bir işlemdir. Bu sebeple lomber Mr çektirmenin vücuda herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Lomber mr fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.