Progesteron Testi, kadın doğum uzmanları gebe kalmak isteyen ya da gebelik sürecinde olan kadınlar için istenilen testledir. Progesteron hormonu vücudun çalışmasına fayda sağlayan bir hormondur.
Kadınlardaki adet döngüleri ve üreme sistemlerinin çalışması için gerekli bir hormon olup gebelik döneminde de oldukça büyük önem taşır. Sağlıklı bir gebelik oluşması ve gebelik döneminin düzenli bir şekilde devam edebilmesi için progesteron hormonu belirli bir seviyede bulunmalıdır.
Basit bir kan alımı ile yapılan bu progesteron testi sayesinde progesteron hormonunun seviyesine bakılarak gerekli süreç olması gereken bir tedavi ile yönetilebilir.
Gebe kalmak isteyen ya da gebe olan kişiler için önemli olan bir hormon kontrol testi olarak progesteron testi söylenir. Bu test kandan bakılarak sağlıklı bir kadında olması gereken hormon seviyesini belirleyebilmek için gereklidir.
denleri arasında kadınların yumurtlama zamanlarını ve yumurtlama dönemlerinin başarısını izlemek, başarısız olan gebeliklerin nedenlerini araştırabilmek, yüksek risk teşhisi konulan gebelerin gebeliklerini takip edebilmek, gebe kalamayan kadınlara yapılan testlere ilave olarak netlik kazandırmak sayılabilir.
Progesteron hormonun seviyesinin belirlenmesi için gerekli olan hormon testinin yapılma amaçları farklılık gösterir. Gebelik döneminde ve gebe kalmadan önce yapılan progesteron test kadınların hormon seviyelerini öğrenebilmek için geliştirilmiş bir tetkik sistemidir.
Progesteron hormonu kadınlarda farklı dönemlerde yapılan test sayesinde seviyesinin ölçülebildiği bir üreme hormonudur. Normal adet düzenine sahip olan bir kadında adet bitiminin 7. Günü en pik noktasında olan hormonun ölçülmesi için doğru zamandır.
Uzman hekim bu döngü içerisinde progesteron test isteyerek hormon seviyesini değerlendirebilir. Genel olarak bakıldığında adet döngüleri 28 günde bir olan kişiler 19 ve 23. Günlerde testin yapılması daha doğru sonuçları verecektir.
Bu dönemlerde artan progesteron seviyeleri yumurtlama olduğunu göstermekte ve tedavi olunması gerekli durumlarda doğru zaman olduğunu uzman hekimlere bildirmek için kullanılabilir.
Progesteron yumurta büyüyüp çatladıktan sonra kalan hücrelerin ürettikleri bir hormon olup üreme görevi görür. Vücutta yer alan progesteron hormonun seviyesini anlamak için mutlaka progesteron test yapılmalıdır.
Bu değer hamilelik ilerledikçe yükselmeye devam edeceğinden gebelik durumu söz konusu olması kolaylıkla anlaşılabilir. Progesteron seviyesinin düşük olması durumunda ise düşükler gibi gebelik döneminde riskli durumlarla karşılaşılabilir.
Progesteron seviyesinde çok yüksek olma durumu söz konusu olduğunda endişelenme gibi bir durum oluşmaz ve aksine gebelik sürecinde istenen bir durumdur.
Progesteron hormonu steroid yapılı bir hormon olup gebelik dönemini anlamaya yardımcı olmasıyla bilinir. Yükselmesi halinde gebelikten söz edilmesi mümkündür ve mutlaka gebelik döneminde progesteron test uzman hekimler tarafından istenerek yaptırılmalıdır.
Progesteron hormonu adet döngülerinin başında ve sonunda her kişi için farklı seviyelerde çıkar. Kadınlarda oldukça önemli bir yere sahip olup üreme sistemine yardımcı olan bu hormon erkeklerde de bulunur fakat herhangi bir işlevi olmayıp çok düşük seviyelerde seyreder.
Kadınlarda yumurtlama öncesi 1 ml iken adet döngüsünün ortalarında 20 ml’ye kadar yükselir. Progesteron seviyesi hamilelik ilerledikçe yükselmesinden dolayı gebeliğin son dönemlerinde 300 ml’ye kadar çıkabilir.
Yüksek olarak seyreden progesteron değerleri birden düşmesi halinde gebelik zehirlenmesinden de söz edilebilir. Progesteron test oldukça güvenilir sonuçlar veren ve mutlaka gebelik dönemlerinde, gebe kalmak isteyen ve gebelik için tedavi aşamasında olan kişilere uygulanması önem taşır.
Progesteron testi, vücuttaki progesteron hormonunun düzeyini belirlemek için kan testi olarak kullanılır. Yumurtalıklar, kadınlarda adet döngüsünün ikinci yarısında salgılanan bir hormon olan progesteronu üretir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında plasenta tarafından üretilir ve gebeliğin sürdürülmesinde çok önemlidir.
Adet döngüsünün çeşitli evrelerinde, progesteron seviyeleri değişir. Progesteron seviyeleri, adet döngüsünün ortasında, ovülasyon döneminde tipik olarak en yüksek seviyelere ulaşır. Gebelik olmadığında, adet döngüsünün sonunda progesteron seviyeleri düşmeye başlar.
Testin amacına ve ölçüm birimlerine bağlı olarak progesteron test değerleri değişebilir. Progesteron seviyeleri ovülasyon döneminde genellikle 5–20 ng/mL arasında olabilir. Progesteron seviyeleri gebelik durumunda hamilelik boyunca giderek artar ve on haftaya kadar ortalama 10 ila 29 ng/mL arasında değişebilir.
Bununla birlikte, progesteron seviyeleri gebelik sırasında kişiden kişiye ve hamilelik sürecinin evrelerine bağlı olarak değişebilir. Sonuç olarak, progesteron testi sonuçları genellikle testin amacına, kişinin yaşına ve durumuna bağlı olarak değerlendirilir. Sonuç olarak, test sonuçlarını değerlendirmek ve gerekirse uygun tedaviyi belirlemek için bir sağlık uzmanına danışmak çok önemlidir.
Progesteron seviyesinin değerleri gebelik olup olmadığı konusunda fikir veren bir durumdur. Yüksek olması halinde yumurtlama varlığından söz edilmesi kolaylıkla mümkündür. Adet döngüleri ve gebelik olmadığı dönemlerde yapılan progesteron test sonrasında progesteron seviyesinin düşük olması gözlemlenir.
Gebelik söz konusu değilse ve yumurtlamayla ilgili herhangi bir oluşum yok olup progesteron seviyesinde bir yükselme oluşması halinde ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir. Özellikle progesteron seviyesinde gebelik dışı beklenmeyen bir yükselme oluşması halinde meme kanseri, yumurtalık kanseri gibi ciddi bir sağlık sorunu oluşmasından söz edilebilir.
Progesteron seviyesinin belirlenebilmesi ve gebelik tedavisinin başlaması için progesteron test oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu testin kan yolu ya da idrar tetkiki şeklinde yapılması mümkündür.
Tetkik yapılırken aç ya da tok fark etmeden sadece zamanın ayarlanması önemlidir. Özellikle adet döngülerinin takip edilmesi gerekli olan bir test grubundadır. Adet döngülerinin sonlarına doğru en sağlıklı sonuçların alınması mümkün olmasından dolayı 19 ya da 23. Günler gibi zamanlama ayarlanması önem taşır.
Doktorunuzun tavsiyelerine ve testin amacına bağlı olarak, progesteron testi aç veya tok olarak yapılabilir. Progesteron testi, genel olarak sabah erken saatlerde, aç karnına yapılır çünkü bu, hormon seviyelerinin günün diğer saatlerine göre daha sabit olduğu ve sonuçların daha güvenilir olduğu düşünüldüğünden, bu yöntem tercih edilir. Ek olarak, test, kişinin aç karnına yapıldığında ne yediğini veya içtiğini etkilemez.
Ancak bazı durumlarda, özellikle belirli bir döngüsel veya hormonal sorunu belirlemek veya doğurganlık tedavisi izlemek için progesteron testi belirli bir zamanda, örneğin adet döngüsünün belirli bir gününde veya ovülasyon döneminde yapılabilir. Bu durumda, doktorunuz size özel talimatlar verecek ve testin nasıl yapılacağını anlatacaktır.
Sonuç olarak, progesteron testi aç veya tok yapılabilir. Bununla birlikte, testin amacına ve doktorunuzun tavsiyelerine bağlı olarak, bunu yapmak için ne gerekiyorsa yapabilirsiniz. Sonuç olarak, testten önce doktorunuzla konuşup en uygun test koşullarını belirlemeniz çok önemlidir.
Progesteron testi uzman hekimler tarafından yumurtlama takvimi için büyük önem taşıyan bir testtir. Tedavinin bir parçası olması yanı sıra bazı durumlarda özel olarak da istenebilir. Testin fiyatları herkesin ulaşabileceği kadar makul olup bazen duruma göre ücretsiz de yapılabilir.
Testin fiyatları değişkenlik gösterirken mutlaka öncesinde uzman hekimlerle görüşme sağlayarak detaylı bilgi alınmalıdır. Sağlık kuruluşlarında kan ve idrar gibi yöntemlerle yapılırken hazır kitler yardımıyla evde de yumurtlama takibi kolaylıkla yapılabilir.
Testler adına önemli olan doğru tanının erken dönemde koyabiliyor olmasıdır. Bu nedenle ücretli ya da ücretsiz olsun mutlaka bir uzman hekim isteğiyle bir sağlık kuruluşunda progesteron testi yapılması önem taşır. Progesteron testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.