Smear Testi, rahim ağzı kanserlerinde uygulanan son derece önemli bir tetkiktir. Rahim ağzı kanseri kadınlarda görülen kanser çeşitlerinden öncelikli sıralarda yer alan bir kanser türüdür. Birçok nedeni bulunmakla birlikte cinsel ilişki, enfeksiyonlar ve sigara kullanımı kanser riskini arttıran unsurlar arasında yer alır.
Rahim ağzı kanserleri ve kanser öncüsü olan prekanser taramalarında smear testi fayda sağlayan bir basit testtir. Rahim kanseri başta olmak üzere rahim içi hücre düzensizlikleri, rahim iç zarı kanseri gibi sağlık problemlerinin erken teşhisi için önemli bir testtir.
Rahim ağzı bölgesinden kısa sürede bir fırça yardımıyla örnek yani sürüntü alınmasıyla yapılır. 5-10 saniye gibi kısa bir sürede ve ağrı hissedilmeden gerçekleştirilen basit bir sürüntü testidir.
Rahim ağzı uzman hekimlerin jinekolojik bir muayene sırasında görebildiği bir kısımdır. Doğum yapmış kadınlarda yatay bir çizgi halinde iken doğum yapmamış kadınlarda yuvarlak haldedir.
Uzman hekimlerin kısa sürede bu yapıya ulaşarak sürüntü değerlendirmesi yapılarak kanser taraması gerçekleştirilebilir. Rahim ağzından hücre örnekleri toplanıp patoloji laboratuvarlarında incelemesi yapılır.
Kadınların kadın doğum uzmanlarının belirlediği zamanlarda ve rutin olarak yaptırılmalıdır. Kanser taramaları için erken tanıda önem teşkil eden bu testin mutlaka aksatılmadan her kadının yaptırması gereklidir.
Amaç olarak rahim ağzı içerisinde yer alan hücreler değişime uğramadan tespit edilerek kanseri önlemektir. Rahim ağzı kanseri oluşmadan tedavi edilerek önlem alınabilmesine yardımcı olur.
30 yaşından küçük olan kadınlarda senede bir kere yapılan smear test 30 yaşından büyük olan kadınlarda senede 3 kere tekrarlanmalıdır. Sonuçların negatif çıkması halinde ise mutlaka 2-3 senede bir yapılmalıdır. Adet dönemleri dışında olmak üzere adetten 10 ya da 20 gün sonrasında yapılması uzman hekimler tarafından önerilir.
Smear taraması yapılmasından önce ön hazırlık olarak adetin bitmiş cinsel ilişki üzerinden 48 saat geçmiş olması önemlidir. Smear test sonrasında hafif bir vajinal kanama görülmesi normal olup endişe edilmemesi gereken normal bir durumdur.
Bağışıklık sistemi düşük olanlar, enfeksiyon geçirmiş ve risk taşıyanlar, kortizon tedavisi alanlar mutlaka erken dönemde yaptırmalıdır. 30 yaş bir kriter olup büyüklerde 2-3 yılda bir küçüklerde ise her sene yaptırılması kanser riskine karşı önem taşır.
Özellikle kortizon tedavisi alan kişilerde tarama sıklığı arttırılmalıdır. Kanser taramalarında oldukça önemli olan bu testin uzman hekimler tarafından belirlenmiş olan sıklıklarla aksatılmadan yaptırılmalıdır.
Kanser taramalarında önemli bir yere sahip olan smear test sonuçlarının uzman kadın doğum doktorları tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Sonuçlar değerlendirilirken bethesta sistemi kullanılır.
Anormal bir sonuç görülmesi halinde mutlaka tedavi ya da ek olarak biyopsi yapılması uygundur. Negatif çıkması halinde anormal bir durum ve kanser hücresi görülmez.
Negatif durumlarda uzman hekimlerin önerdiği şekilde ve sıklıkta test tekrarı istenir. Her testte olduğu gibi bu test sırasında da yanılma payı olmasından dolayı mutlaka tekrarlanabilme özelliğinin belirlenen sıklıklarda kullanılması gereklidir.
Kanser açısından önem teşkil eden smear taraması için mutlaka bir ön hazırlık gerekli olup dikkat edilmesi gerekli noktalar mevcuttur. Öncelikle adet dönemi bitip üzerinden 10-20 gün geçmiş olması gereklidir. Cinsel ilişki açısından ise son 48 saat bir birliktelik yaşanmaması önem taşır.
Cinsel ilişki yanı sıra bu süre zarfında sonuçların doğru çıkması adına mutlaka ilaç kullanımı bırakılmalıdır. Uzman hekimlerden smear test öncesi dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.
Serviks kanseri kanserin önlenebilir bir türüdür. Düzenli olarak pelvik muayene ve smear test yaptırılması önerilir. Serviks kanseri için tarama yapılması önemli olup en başarılı olan yolu ise smear taramasının yapılmasıdır.
Sigara kullanımından kaçınmak, aşırı kilodan kaçınmak, erken dönemde cinsel ilişkiden uzak durmak, dengeli beslenmek serviks kanseri için alınabilecek önlemler arasında yer alır.
Kanser oluşmadan önce bir belirti göstermez. Serviks kanseri kansere dönüştükten sonra kişide bulgular görülür. Başlıca belirtileri ise kanlı akıntı, kötü kokulu adet kanamaları, adetlerin olması gerektiğinden uzun sürmesi sayılabilir. Bu nedenle mutlaka düzenli tarama yapılmasında fayda bulunur.
Smear test yaptırılması sonrasında sonuçlar genel olarak sağlık kuruluşuna bağlı olup 2-3 gün içerisinde netice alınır. Sonuçların çıkmasından sonra testi yapan uzman hekimler değerlendirme yaparak erken tanı koyabilirler. Kanser araştırmalarında önem teşkil eden bu testin düzenli aralıklarla belirti versin ya da vermesin sağlıklı bireylerinde yaptırması gereklidir.
Bir rahim ağzından alınan bir hücre örneğinin incelenmesini içeren rutin bir jinekolojik muayene prosedürü, smear testi olarak bilinir. Smear testi sırasında, bir fırça veya spatula kullanılarak rahim ağzından bir hücre örneği alınır ve laboratuvarda incelenir. Bu test, rahim ağzı kanseri ve servikal kanser gibi hastalıkların erken teşhisinde çok önemlidir.
Smear testi genellikle biraz rahatsızlık veya baskı verebilir, ancak çoğu kadın için acı verici değildir. İşlem sırasında meydana gelebilecek herhangi bir rahatsızlık genellikle kısa süreli ve tolere edilebilen bir rahatsızlık olarak kabul edilir.
Uygulanan teknik ve kişinin vücut yapısı, smear testi sırasında yaşanan rahatsızlığı belirler. Prosedür, kişinin duyarlılığına, rahim ağzının anatomik yapısına ve prosedürü gerçekleştiren sağlık uzmanına bağlı olarak acı verici olabilir. Prosedür sırasında bazı kadınlar hafif bir rahatsızlık yaşayabilirken, diğerleri çok acı veya şiddetli bir ağrı yaşayabilir.
Bununla birlikte, smear testi çoğu kadın için normaldir ve kanser taraması ve erken teşhis için hayati önem taşır. Kadınların smear testi sırasında herhangi bir rahatsızlık veya ağrı yaşaması durumunda durumu sağlık uzmanına bildirmeleri çok önemlidir. Bu, prosedürü daha rahat hale getirmek için gerekli önlemlerin alınmasına olanak tanır.
Smear testi yapmadan önce dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır. İlk olarak, smear testi için randevu almadan önce adet döneminde olmadığınızdan emin olun. çünkü adet döneminde rahim ağzı daha duyarlı olabilir ve kanama test sonuçlarını etkileyebilir.
Ek olarak, smear testinden 24 saat önce cinsel ilişkiye girmeden önce vajinal duş veya genital temizlik ürünleri kullanmamalıdır. Bu ürünler, test sonuçlarını etkileyebileceği için prosedürden birkaç gün önce kullanılmamalıdır.
Prosedürü gerçekleştirecek sağlık uzmanıyla konuşmak, smear testi öncesi çok önemlidir. Herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa doktorunuza rahatlıkla iletebilirsiniz. Smear testi yapılacak gün, rahat ve rahat bir kıyafet giymek ve prosedür öncesinde endişelenmekten kaçınmak önemlidir.
Smear testi sırasında daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Son olarak, smear testi yapmadan önce ne zaman ve nasıl yapılacağını öğrenmek çok önemlidir. Bu şekilde, prosedür hakkında doğru bilgi edinerek daha hazır hale gelebilirsiniz.
Smear taramaları genel olarak ücretli bir şekilde yapılır. Ücretlerin belirlenmesinde etken faktörler olarak testin yapılacağı sağlık kuruluşu ve ek test yapılması gerekli olup olmadığıdır.
Bu etkenlerin bilinmesi ve mutlaka test öncesinde tarama için detaylı bilgi alınması önemlidir. Smear taraması kanser hastalığında önem teşkil ettiği için mutlaka dikkate alınmalı ve düzenli aralıklarla yapılması için uzman hekimlere başvurulması gereklidir.
Sağlık kuruluşlarına gidilerek uzman bir hekimle görüşülüp pelvik muayene ve smear taraması kanser hastalığına yakalanmadan önlem alınmasına fayda sağlar.
Günümüzde büyük bir öneme sahip olan bu test için mutlaka belirlenen aralıklarla kontrol edilmelidir. Smear testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.